NFC (Yakin Alan Komunikasyonu) Teknolojisi ve Dijital Cuzdan Kavrami

Japonya ve Avrupa’da yaygin olarak kullanilan NFC (Near Field Communication) sistemi 2011 yilinda Amerika’da da onem kazandi. Japonya’da telefonunuz araciligiyla hemen hemen her turlu odemeyi yapabiliyorsunuz. Boylece yaninizda kredi karti yada para tasimaniza gerek kalmiyor. Yaptiginiz odemeler telefon faturaniza ekleniyor ay sonunda.

Amerika’da da Apple, Google, ve Microsoft gibi teknoloji liderleri akilli cep telefonlari kullanimiyla kolay odeme yontemleri gelistirmenin yollarini aramaya basladi. Oldukca rekabetli baslayan NFC teknolojjisi uygulamalari Foursquare gibi lokasyon esasli start-up’ larida yaratici fikirler gelistirmeye itiyor. Foursquare ve Google’un ortaklik icinde gerceklestirdigi NFC lokasyon check-in terminalleri sayesinde San Francisco’daki Moscone konferansina katilan kisiler Google I/O armasi kazandilar. Tahmin edilecegi gibi bu deneme konferansa katilan program yazicilarina ve aplikasyon gelistiricilerine ilham kaynagi olup bir cok yaratici NFC ve lokasyon esasli ozellikle Foursquare sistemi ile calisabilecek ve Foursquare ekosistemininde gelismesine katkida bulunabilecek uygulamalarin ortaya cikmasina zemin hazirlamis olacak.

Songul Aslanturk

NFC (Near Field Communication): Yakin Alan Komunikasyon Nedir?

Yakin Alan Komunikasyon (NFC) 4cm ve daha kisa mesafe gerektiren kisa alan kablosuz komunikasyon teknolojisi. Bu teknolojinin calismasi NFC teknolojisine sahip olan iki aracin etkilesimiyle mumkun. NFC alani ve NFC alanini tetikleyen NFC chiplerinin yerlestirildigi akilli cep telefonlari gibi araclar NFC alanina yerlestirilmis bilgileri tetikleyip kullaniciya bilgi aktarimi yada bilgi degis tokusu servisi sunuyor. Tahmin edilecegi gibi bu teknolojinin kullanimi sonsuz denilebilecek kadar cesit sunabilir. Cok yaygin olarak kullanildigi akilli cep telefonlarina yerlestirilen NFC chipler sayesinde temassiz odeme servisleri sunumunun yaninda, paylasim ve uygulama kolayligi sayesinde kilit acmak, telefon aramasi yapmak ve bilgi aktarimi gibi alanlarda da kullaniliyor.

Amazon, Google, Apple, Microsoft ve diger bir cok firma NFC odeme servislerinin Kuzey Amerika ve Bati Avrupa’da oldukca buyuk bir markete ulasacagini tahmin ediyor ve bu ulkelerin marketin %50 sine sahip olarak NFC teknolojisinin Asya’daki kullanimini gececegini belirtiyor 2014 yilinda. Juniper Research’in arastirmalarina gore NFC kontaksiz odeme islemcisi yaklasik $50 milyara ulasacak dunya capinda. Gelecek 18 ay icinde bu teknolojinin kullanimi 20 ulke gibi genis bir alana yayilacak. Bu verilere gore teknoloji devlerinin ve start-uplarin ellerini cabuk tutup NFC teknolojisini en etkili bir sekilde kullanmanin ve servislerinin bir parcasi haline getirmenin yollarini aramasi gerekiyor.

Soylentilere gore bu Eylul’de piyasaya surulecek iPhone 5 NFC chipi tasiyacak. Odeme ve alis veris islemlerinin iTunes araciligi ile yapilacagi soylentileride yaygin. Ayrica AT&T, Verizon, ve T-Mobile’de bir araya gelip ISIS (Dokunmasiz Odeme Networku) hizmetinin sunumunu yapti gecen yil. Elektronik ticaret devi Amazon ise Google ve Apple’a rakip olarak kendi mobil odeme sistemini gelistirmenin cabalari icinde. Amazon zaten kendi odeme sistemine sahip ve bu sistem oldukca yaygin olarak kullaniliyor iOS ve Android ortamlarinda.

NFC odemelerini 2011 yili sonunda baslatmak icin Mastercard, VeriFone ve Citigroup ile anlasma imzalayan arastirma devi Google NFC' nin en basta gelen yatirimcilarindan biri. Android telefonlar zaten NFC destekli. Google su asamada in-store mobil testleri yapiyor. Ayrica NFC startup Zetawire'ida satin alarak NFC odeme sistemleri alaninda marketin lideri olma yolunda hizla ilerliyor. Son olarak Google Wallet servisi sunumuyla da bu alanda ne kadar iddiali oldugunu bir kez daha vurguladi. Ayrica MasterCard ve Visa NFC destekli programlara imzalar atti.

Yazilim devi olan Microsoft ise NFC teknolojisini destekleyen Nokia ortakligiyla mobil odemeye hizli bir adim atti. Ayrica bu yil NFC’ yi kendi OS sistemine eklemeyi planliyor.

NFC baska hangi alanlarda etkili hizmet sunabilir

Diger kablosuz teknolojilerinin aksine NFC kisa alan yani yaklasik 1.5 inches komunikasyon yeterliligine sahip. Bu nedenle dokunmasiz kredi karti odemeleri gibi guvenli islemlerde ideal bir teknoloji haline gelmesinin yaninda ulasim, saglik hizmetleri, kolay bilgi aktarimi ve akilli objelerin tasariminda da etkili bir sekilde kullanilabilir. Avrupa’da zaten yaygin olarak ulasim alaninda kullanilan NFC teknolojisi dunyanin bir cok ulkesinde akilli kart okuyucularin yerlestirildigi ulasim giselerinde kullanilabilir. Boylece kisiler telefonlari aracilig ile ulasim odemelerini yapabilir ve tek fatura odemenin verdigi kolayligi ve biletsiz yada metro kartsiz hayatin getirdigi hizli ulasimin zevkini yasayabilir. Saglik alaninda ise bireyler doctor ve hemsire kontrollerini, ayrica saglik kontrolleriyle ilgili verileri NFC destekli telefonlari sayesinde kolayca saglik bilgi bankalarina aktarabilirler. Boylece acil durumlarda yada saglik kontrollerinde bilgiye hizli ulasim daha etkili saglik hizmeti sunmayi saglar. Giderek yayginlasan akilli obje kavrami ise NFC chipler sayesinde daha etkili olarak bilgi aktarimi saglayabilir. Mesela akilli posterler sayesinde gosterime sunulan filmin detaylari hakkinda bilgi almanin yaninda, film icin biletinizide satin alabilirsiniz.

NFC teknolojisinin etkili kullanilabilecegi alanlar oldukca fazla. Onumuzdeki yillarda cok yaratici uygulamalarla karsilacagimizdan eminim. Molo Reward’in San Diego ve Toronto'da sundugu NFC esasli kupon programi servisi buna guzel bir ornek. Musteri siteden kuponlari yukleyip satis alimi sirasinda telefonlarini kullanarak yukledikleri kuponlarin sundugu indirimlerden yararlaniyor odeme sirasinda.

PUBLISHED @ dijimecmua.com