Instagram: Yeni nesil Facebook

Songül Aslantürk · 16.12.2010

Facebook,Twitter ve Foursquare gibi oldukça popüler ve günlük hayatın vazgeçilmez ileti­şim sosyal ağlarının yanına eklenen Instagram eğlenceli ve ilginç bir günlük yaşam paylaşım sistemi. iPhone'unuzla çektiğiniz fotoğrafları Instagram'a yükleyip, Instagram'ın sunduğu filtreleri uygulayarak arkadaşlarınızla payla­şabiliyorsunuz. Ayrıca kolay kullanımı ve yalın tasarımıyla fotoğ­raflarınızı sadece Instagram'daki arkadaşlarınızla değil, Facebook, Twitter ve Flickr gibi ortamlardaki arkadaşlarınızla da paylaşmanıza imkân sağlıyor. Instagram'ın şu anki versiyonu sadece iPhone'da ça­lışıyor ve bedava.

Web sitesi de geliyor

Kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger - her ikisi de Amerika'nın Stanford Üniversitesi'nden mezun - çok yakında web sitesi hizmeti vereceklerini, iPhone programı ile amaçlarının kullanıcıyı yeni ileti­şim yöntemine alıştırmak ve daha sonra ekleyecekleri fonksiyonel­liklerle servislerini geliştirmek olduğunu söylüyorlar. Fikrin ana kay­nağı aynen Polaroid fotoğraflarda olduğu gibi günlük yaşamın anlık noktalarını arkadaşlarınızla paylaşmayı kolaylaştırmak.

Instagram'ın desteklediği platformlar 3G, 3Gs ve iPhone 4. Instagram'ı kullanabilmek programı iPhone'unuza yüklemekle mümkün. Yaklaşık bir aydır kullanımda olmasına rağmen kullanıcı sayısı 1 milyon. Sadece iPhone'da calıştığını göz önünde bulundurduğumuzda hi­tap ettiği kitle oldukça küçük, bu rakam inanılmaz büyük. 500 milyon kullanıcıya sahip olan Facebook yaklaşık 4 yıldır kullanımda ve her platformda kulla­nıcıya hitap ediyor.

Her iki saniyede bir fotoğraf

Foursquare bile ancak 7 ay gibi bir sürede 60 bin kul­lanıcıya ulaşabildi. Kuruculardan Kevin Systrom'ın açıklamasına göre Instagram'a her iki saniyede bir fotoğraf yükleniyor. Yüklenen fotoğrafların sadece yüzde 12'si NY, San Francisco gibi teknolojinin ağır­lıklı kullanılıdığı şehirlerden geliyor. Ayrıca aktivite Avrupa ve Asya'da oldukça yoğun. Amerika dışında kullanımın en yoğun olduğu alanlar, Hong Kong, İspanya, Almanya, ve Avustralya. Henüz web sitesi olmadığı için Instagram, sunduğu filtrelerle ve tek dokunmalı filtre uygulamasıyla iPhone aracılığıyla çekilen fotoğraflardaki sıradan görüntüyü ortadan kaldırıp bir bakıma sanatsal özellikte fotoğraflar çekilmesine imkan sunuyor. Ayrıca çektiğiniz fo­toğrafları Instagram aracılığıyla Facebook, Twitter, Thumblr ve Flickr gibi diğer sosyal iletişim ortam­larındaki arkadaşlarınızla da paylaşabilmeniz sosyal paylaşımı hızlandırıyor.

Arşiv değil feed özelliği ön planda

Çekilen fotoğraflara yorumda bulunabilmek ve hayran olduğunuzu belirtebilmek ise diğer özellik­lerinden bazıları. Arşiv özelliğinden daha çok feed özelliği dikkat çekiyor. Hiç arkadaşınız olmasa bile popüler fotoğraflara bakmak dahi eğlendirici. Eski tarz, siyah-beyaz, ışık ve gölge ayarlamalı bir seri filtreler sunuyor. Tagging yöntemiyle isterseniz si­zin ağınızda olan diğer Instagram kullanıcılarını da çektiğiniz fotoğraflara ekleyebiliyorsunuz. Lokasyon ekleme özelliği de günlük hayatınızı hem fotoğraf­larla hem de gittiğiniz yerlerin dökümüyle paylaş­manızı sağlıyor. Program oldukça hızlı çalışıyor. Yaklaşım aslında Twitter'a çok yakin. Tek farkı 140 karakter yerine fotoğraflarla paylaşım.

Şu an bedava olan program ileride eklenecek ekstra filtreler için kullanıcıdan 1 dolar gibi bir fiyat talep etmeyi planlıyor. Instagram yatırımcılarından And­reessen Horowitz asıl paranın filtrelerle değil fotoğ­rafçılıkla kazanılacağını söylüyor. Bu sosyal ortama katılanları ve paylaştıkları fotoğrafları izlemek ol­dukça ilginç olacak. Instagram aracılığı ile bir ba­kıma dünyayı arkadaşlarınızın gözünden görüyor­sunuz.

Songül Aslantürk, R/GA Dijital İnteraktif Medya Ajansı'nda interaktif tasarımcı olarak görev yapmaktadır.


PUBLISHED @ Marketing Turkiye